Opvoeden kan anders

Opvoeden
Iedere ouder wil met de beste intentie het goed doen voor zijn/haar kind. Toch worstelt elke ouder weleens met de opvoeding van zijn/haar kind. Soms zit je met je handen in het haar, word je er onzeker, machteloos of radeloos van. Dat kan je het gevoel geven dat je geen enkele invloed hebt en je je kind niet kunt bereiken. Elke ouder vraagt zich wel eens af: “Hoe moet dit nu? Waar komt dit gedrag vandaan? Kan het ook anders? Doe ik het wel goed?”.

Basisbenodigdheden
Wat een hele belangrijke rol speelt bij opvoeden is dat je als ouders op één lijn ligt en de regie in handen hebt. Ook de volgende basisbenodigdheden hebben kinderen nodig: ritme, rust en structuur, duidelijk zijn in uitleg, bepalen van grenzen, consequent zijn, gehoord worden, begrepen voelen en een goede voeding.

Vaak zien we al snel resultaat als kinderen zich echt begrepen en gesteund voelen en op een positieve manier gecorrigeerd en beloond worden. Doordat ik niet alleen je kind help, maar ook jullie als ouders begeleid, brengen we de basis in balans. Juist deze samenwerking is essentieel om te komen tot een vrolijk en energiek kind met een fijne thuisbasis voor iedereen.

Mindset
Je mindset heeft ook veel invloed in de opvoeding en als je communiceert met je kind. Alles wat je doet, hoe je je voelt en hoe je met situaties om gaat heeft te maken met je mindset (je denkwijze). Als je communiceert met je kind. Wat zeg je en met welke toon? Breng je dit over op een negatieve of positieve manier? Breng je het rustig of onrustig over? Hoe is hierbij je gedrag en lichaamshouding? Straal je wel of geen vertrouwen uit? Hoe word het ontvangen door je kind en hoe is dan zijn/haar gedrag en lichaamshouding? In het dagelijks leven, leven we vaak vanuit gewoonte. We zijn er echter vaak onszelf niet bewust van hoe we onze denkwijze gebruiken en hoeveel invloed deze kan hebben op onszelf en een ander.

Bewustwording
De eerste stap naar verandering is bewustwording. Bewust worden van hoe je nu omgaat met situaties en te weten dat het anders kan. Samen bespreken we je situatie(s) en vanuit daar kijken we naar wat je nodig hebt: Waar je vastloopt, waar meer en minder aandacht aan gegeven mag worden en waar je bewuster mee aan de slag mag gaan.
Als je leert om je denkwijze op een positieve manier te gebruiken zul je ervaren dat het opvoeden je een stuk makkelijker af gaat. Hiervoor geef ik je op maat tips, oefeningen en simpele gedachtewisselingen die je direct kunt toepassen en gebruiken.

Wil je graag hulp en ben je bereid om er als gezin mee aan de slag te gaan? Neem dan contact met me op.